dinsdag 16 januari 2018

Siemon de Jong: “Nu nog bakken met bejaarden”

Het portret van Siemon de Jong, beter bekend als banketbakker Abel in Taarten van Abel, pronkt sinds woensdag aan de Wall of Fame van Beeld en Geluid, een glazen wand met portretten van bekroonde televisie- en radiomakers. Opnieuw een eerbetoon na tien spraakmakende seizoenen van het VPRO-programma.

Een ereplek in Beeld en Geluid is de kers op de taart na eerdere waardering in de vorm van een Gouden Stuiver en een Ere Zilveren Nipkowschijf. Jan Müller, algemeen directeur van Beeld en Geluid, sprak voor de onthulling van de beeltenis van bakker Abel lovende woorden over de kindertelevisiemakers: “Taarten van Abel is een superrecept met Siemon de Jong als belangrijkste ingrediënt.”

Al tien seizoen lang bakt de Amsterdamse banketbakker kleurrijke taarten  met kinderen met een bijzonder verhaal, voor een speciaal persoon. Müller haalt een regel uit de leader aan, ‘Ik heb een paar puntjes die ik met je wil bespreken’: “Een understatement van de buitencategorie. Siemon snijdt zware onderwerpen aan, maar het wordt nooit te zwaar. Zijn ontwapenende aanpak levert ontroerende televisie op.”

Producent Machteld van Gelder bedacht het format en vertelt waarom Siemon de geschiedenis ingaat als Abel: “Het programma-idee was er eerder dan de bakker, maar hij werd het, met afstand. Ik ben apetrots, geef ik niet een beetje licht?” De Jong prijst zichzelf gelukkig met de waardering: “Ongelooflijk, mijn beeltenis in deze prestigieuze hal. Mies Bouwman kon helaas niet naar de onthulling komen, maar jullie krijgen allemaal de hartelijke groeten van haar. Taarten van Abel is slechts een hobby. Ik heb mijn handen vol aan mijn zaak, De Taart van m’n Tante.”

Het einde van het succesvolle kinderprogramma lijkt voorlopig niet in zicht en De Jong maakt met liefde tijd voor nóg zo’n uit de hand gelopen hobby: “Het idee waarmee ik al jaren rondloop, Oude Taarten of Bakken met Bejaarden, is gehoord: de pilot staat op stapel.”

Klik op onderstaande foto voor het filmpje met Bakker Abel bij de onthulling van zijn plek in de Wall of Fame.

Bron: Broadcast Magazine

 

Bericht delen