Shula Rijxman: ‘Omroepplan Slob zal gehele programmering raken’
vrijdag 14 juni 2019

Shula Rijxman: ‘Omroepplan Slob zal gehele programmering raken’

“Als deze bezuiniging doorgaat, dan gaat het op vele fronten vele titels raken”. Dat zegt bestuursvoorzitter Shula Rijxman van de NPO in reactie op de omroepplannen van minister Slob, die vrijdagmiddag in een brief zijn gepresenteerd. Ze is bezorgd over de gevolgen van de plannen, die volgens haar direct worden gevoeld door alle kijkers, luisteraars en programmamakers.

De NPO moet de financiële gevolgen van de plannen nog doorrekenen, maar Rijxman weet al wel dat de omroepen tientallen miljoenen verliezen. “En tientallen miljoenen, dat zijn heel veel programma’s. Op radio, televisie, en NPO Start. Ik ben ongerust”, aldus Rijxman.

In het plan van Slob staat onder meer dat de publieke omroep grotendeels reclamevrij wordt, zoals eerder al uitlekte. De kosten daarvan werden geschat op zo’n 60 miljoen euro. Ster-directeur Frank Volmer waarschuwde vrijdagmorgen dat dat bedrag in werkelijkheid een stuk hoger zal liggen, waarschijnlijk komen de misgelopen inkomsten uit op 80 tot 90 miljoen euro.

“Dat is slecht nieuws, omdat het uiteindelijk direct onze financiering raakt en daarmee de programmering”, zegt Rijxman. “Ik heb gepleit voor minder Ster, maar dan wel met compensatie. Directe compensatie, en die komt er niet. Het geldbedrag dat we nu gaan mislopen door zo weinig Ster-reclame, kunnen we niet meer opvangen en dat heeft een direct effect op onze programmering.”

Daarbij heeft de publieke omroep al te maken met grote veranderingen, zegt Rijxman. “We komen al van een bezuiniging van zo’n 22 miljoen, dus er moet al bezuinigd worden. Ik denk in alle eerlijkheid dat het bedrag dat beschikbaar komt niet voldoende zal zijn om het programmapakket op radio, televisie en NPO Start in stand te houden.”

Over gevolgen voor individuele programma’s wil Rijxman nog niet speculeren. “Het zal alle titels raken en niet één specifiek. Daar heb ik ook nog geen gedachten over”. Ook over het NOS Jeugdjournaal, dat nu op de toekomstige regiozender NPO 3 wordt uitgezonden, kon ze nog niets kwijt. “Maar een ding is zeker: de jeugd is belangrijk voor ons en daar zullen we ons hard voor maken.”

Volgens Rijxman zijn de plannen van Slob moeilijk te rijmen met het regeerakkoord. “Ik las daarin dat de coalitie pleitte voor een sterke publieke omroep, die belangrijker is dan ooit”, zegt Rijxman. “Als je dan moet bezuinigen, lijkt dat niet met elkaar in overeenstemming te zijn.”

Daarom legt de NPO-baas zich niet neer bij de brief van Slob. “We zijn al de goedkoopste publieke omroep van Europa, laten we dat ook nog maar een keer zeggen. Op het moment dat je zegt dat een publieke omroep juist nu van belang is, dan mag je van mij verwachten dat ik hier strijdbaar inga.”

Bron: NOS/BM

Bericht delen