Sectorpresentatie Filmfonds over turbulente tijden
zaterdag 22 januari 2022

Sectorpresentatie Filmfonds over turbulente tijden

Het zijn turbulente tijden voor de onafhankelijke filmsector, maar kwaliteit en ambitie blijven hoog in het vaandel staan van het Filmfonds. Met ruimte en extra ondersteuning op de korte termijn biedt het Filmfonds filmmakers continuïteit te midden van de aanhoudende coronapandemie.

Sinds de start van de coronacrisis is extra geïnvesteerd in de filmsector, meldde het Fonds vrijdag tijdens de jaarlijkse sectorpresentatie. Voor de langere termijn richt het Fonds zich op verdere kwaliteitsverbetering; met een ambitieuzer speelfilmbeleid wil het Fonds de slagkracht van makers en onafhankelijke producenten vergroten.

Kijk hier de sectorpresentatie terug. Gebruik hiervoor het wachtwoord FF2022

Vanaf het begin van de coronapandemie heeft het Filmfonds via de verschillende steunpakketten van de overheid in totaal ruim € 49 miljoen extra kunnen investeren in de filmsector. Met deze aanvullende financiering is directe ondersteuning aan makers geboden door in te spelen op acute knelpunten bij films of filmactiviteiten in alle fasen van het maakproces: van ontwikkeling en productie tot vertoning en distributie.

Aanvullend ontvingen 116 filmtheaters, bioscopen en filmfestivals extra financiering om de crisis het hoofd te bieden. Speciale nieuwe regelingen zagen het licht, zoals Fast & Furious, Music Mayday en Immerse/Interact XL. Tot nu toe zijn meer dan in totaal 690 projecten gesteund en ruim 15.000 filmprofessionals bereikt.

De coronasteun voor de filmsector zal ook in 2022 worden gecontinueerd, onder andere door de steunmaatregel voor productie te verlengen en de garantieregeling pandemie te verbreden. Ook de Full Circle steunmaatregelen voor distributie en vertoning worden verlengd om distributeurs, bioscopen en filmtheaters extra steun te bieden.

Bron: Filmfonds/BM

Bericht delen