Scenery reikt 5000 euro uit tijdens CPH:DOX aan veelbelovende filmmaker voor Syrië-project
donderdag 23 maart 2023

Scenery reikt 5000 euro uit tijdens CPH:DOX aan veelbelovende filmmaker voor Syrië-project

Op maandag 20 maart vond de tweede editie van Scenery’s Pitch Your Groundbreaking Ideas plaats tijdens het CPH:DOX festival in Kopenhagen. Het pitch-evenement, dat jonge filmmakers koppelt aan internationale filmprofessionals, wordt georganiseerd door het Amsterdamse mediabedrijf dat internationale bekendheid kreeg met Netflix’s Human Playground en de Nederlandse series Ruud Gullit en de mysteries van het oude Egypte, Floortje gaat mee en Ruimteschip Aarde.

Winnaar Sakir Khader heeft voor de pitch van zijn film 50 Days of Silence over zijn tijd in Idlib vlak voor de invasie van de troepen van Assad 5.000 euro ontwikkelingsgeld ontvangen.

Pitch Your Groundbreaking Ideas
De tweede editie vond plaats in het hart van het CPH:DOX Festival in de Kunsthal Charlottenborg in Kopenhagen, waar vijf verschillende filmmakers, onder meer uit India, Duitsland en Denemarken, elk een pitch van ongeveer tien minuten gaven, waarin zij hun project presenteerden aan een 7-koppig internationaal panel. De ingediende projecten waren van hoge kwaliteit en zeer divers en hadden elk hun eigen creatieve invalshoek

Sakir Khaders exclusieve kijk op een zeer urgent verhaal gaf uiteindelijk de doorslag. Lea Fels, Partner Scenery: “We volgen het werk van Sakir al jaren en zijn altijd erg onder de indruk van de access die hij heeft in werelden die voor velen gesloten blijven. Dit is een voorbeeld van zo’n project.”

Sakir Khader: “Ik ben erg dankbaar voor de mogelijkheid om te pitchen voor Scenery. Deze prijs betekent een stap vooruit om samen iets moois te maken. Het geld ga ik gebruiken voor de productie van een trailer om zo nog meer investeringsgeld binnen te halen.”

The Dawn of the Post-Plantation
Tijdens CPH:FORUM, het evenement voor professionals, pitchte Scenery zelf ook één van hun nieuwste projecten: The Dawn of the Post-Plantation, geregisseerd door Cedart Tamasala, Matthieu Kilapi Kasiama, Lizette Mbuku Kimpala en Renzo Martens. En geproduceerd door Lea Fels (Partner Scenery) en Isidoor Roebers (oprichter Scenery).

CPH:DOX is het toonaangevende documentairefestival van Kopenhagen, één van de meest invloedrijke documentairefestivals ter wereld en loopt van 15 tot en met 26 maart 2023.

Bron: Banijay Benelux/BM

Bericht delen