dinsdag 16 januari 2018

SBS Productions steunt Persvrijheidsfonds

SBS Productions stort € 4.000,- in de kas van het Persvrijheidsfonds. Hiermee lost het productiehuis van SBS de belofte in die is gemaakt tijdens de laatste CAO-onderhandelingen met de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

Het Persvrijheidsfonds ondersteunt bij juridische procedures ‘met een principieel karakter’ tegen journalisten en de pers. Zo hielp het fonds SBS-programmamaker Alberto Stegeman bij zijn veroordeling in verband met de twee afleveringen van Undercover in Nederland. Stegeman toonde hierin aan dat de beveiliging op Schiphol ernstig tekortschoot. Later in hoger beroep oordeelde het gerechtshof dat het maatschappelijk belang groter was dan de gepleegde strafbare feiten. Stegeman werd vrijgesproken.

Ook ondersteunde het Persvrijheidsfonds de twee Telegraaf-journalisten die door rechtbank waren gegijzeld omdat zij hun bronnen niet bekend wilden maken. De journalisten hadden gepubliceerd over misstanden bij de AIVD. Zij werden naar aanleiding van die publicaties ook gevolgd en afgeluisterd. Ook twee journalisten van EenVandaag die door het Duitse Openbaar Ministerie strafrechtelijk werden vervolgd, konden op steun rekenen. Zij hadden met een verborgen camera een interview opgenomen met de oorlogsmisdadiger Heinrich Boere. De journalisten hing een maximale gevangenisstraf van drie jaar boven het hoofd. Ook zij werden uiteindelijk vrijgesproken.

Het Persvrijheidsfonds is verheugd met de bijdrage van SBS Productions: “SBS Productions toont als nieuwsorganisatie zich verantwoordelijk te voelen voor de persvrijheid in Nederland. En dat is een zeer waardevolle ondersteuning in materiële en immateriële zin.”

Bron: Villamedia

Bericht delen