dinsdag 16 januari 2018

Sanoma doet hoogste bod op Nederlandse SBS-zenders

De Finse uitgever Sanoma heeft het hoogste bod ingediend voor SBS Nederland. Tenzij De Persgroep zich nog bedenkt, lijkt het uitgeefbedrijf naast de tv-zenders te grijpen. Sanoma is voor de Nederlandse en Belgische zenders in een strijd verwikkeld met respectievelijk De Persgroep en RTL Group. Volgens ingewijden overtroefde het bod van Sanoma dat van de tandem Persgroep/Cobepa.

Verwacht werd dat de verkoper, ProSiebenSat.1, zou proberen de biedprijs nog verder op te drijven. Vrijdag moesten ook de biedingen op de Scandinavische belangen van ProSieben binnen zijn. Ook daar doen hoge bedragen de ronde. “Zo mogelijk nog hoger,” zei een betrokkene.

Sanoma heeft een alliantie gesmeed met producent John De Mol (Talpa) voor de Nederlandse SBS-zenders. Voor het Belgische VT4 en 5TV is Sanoma in zee gegaan met Wouter Vandenhaute (Woestijnvis, De Vijver) en uitgever Corelio (De Standaard, Het Nieuwsblad). Vandenhaute is het zakelijke en creatieve brein achter succesvolle programma’s zoals De slimste mens en De mol die de VRT opnieuw op de kaart hebben gezet.

Sanoma heeft in zijn bod een bonus ingebouwd als het niet alleen de Nederlandse maar ook de Belgische SBS-zenders binnenhaalt. Of die koppeling volstaat om ook de RTL Group uit te schakelen, was vrijdag niet duidelijk. Kenners sluiten niet uit dat Sanoma meer dan één miljard euro geboden heeft voor de Nederlandse zenders (SBS 6, NET 5 en Veronica).

Bron: De Standaard/Broadcast Magazine

Bericht delen