dinsdag 16 januari 2018

Ryanair wil uitzending KRO verbieden

De Ierse prijsvechter Ryanair heeft de KRO donderdagmiddag gesommeerd om een voor die avond geplande uitzending over de luchtvaartmaatschappij niet uit te zenden. Eerder zond Brandpunt Reporter een tweeluik uit over de veiligheidscultuur bij Ryanair.

Voor deze documentaires werd het programma twee weken geleden bekroond met De Loep, de jaarlijkse prijs van de VVOJ, de Vereniging van Onderzoeksjournalisten. In de uitzendingen vertellen piloten van Ryanair dat zij onder druk worden gezet om met minder brandstof te vliegen dan zij zouden willen. Ook erkennen ze dat ze vliegen wanneer ze daar fysiek niet toe in staat zijn.

Na de uitzendingen startte Ryanair een rechtszaak tegen de KRO, en tegen een ex-piloot die in de uitzendingen aan het woord kwam. Het bedrijf stelt zich nu op het standpunt dat herhaling van deze beschuldigingen ‘schadevergrotend’ zal werken. ‘KRO dient zich daarvan te onthouden’. Ook stelt Ryanair dat niet zou zijn voldaan aan het beginsel van hoor- en wederhoor.

In de geactualiseerde aflevering van donderdag besteedt Brandpunt Reporter opnieuw aandacht aan de veiligheidscultuur van Ryanair. ‘De aankondiging op de website van de KRO bevat een verwijzing naar een kritisch rapport van een Spaanse onderzoeksraad. Het lijkt er daarom op dat de KRO opnieuw aan de haal gaat met partijdige documenten’, stelt de luchtvaartmaatschappij. Het gaat echter om een onafhankelijk onderzoek van de Spaanse Luchtvaartautoriteit, zo reageert de KRO.

De KRO heeft de eis van Ryanair, om niet uit te zenden, naast zich neer gelegd. Eindredacteur Bart Nijpels laat weten: “Onze documentaire voldoet aan de eisen van journalistieke zorgvuldigheid.”

Bron: KRO

Bericht delen