dinsdag 16 januari 2018

Rumoer over vegetarische kantine VPRO

Het bedrijfsrestaurant van de VPRO, waar ook medewerkers van VARA en NTR op zijn aangewezen, heeft vandaag in één klap vlees en vis in de ban gedaan. De reacties zijn verdeeld en vanaf het begin van de lunch vandaag wordt het gemor harder. “Dit is een overval, we waren niet eerder gewaarschuwd.” Ook Jan Tromp, het gezicht en de stem van Uitgesproken VARA is verontwaardigd volgens zijn collega’s van Vroege Vogels: “Ik moet voor vanmiddag nog een column schrijven, nou je begrijpt wel waar die over zal gaan. Het lijkt wel dictatuur. Dat ze van bovenaf opleggen dat je geen vis of vlees mag eten.”

Met kleine stapjes werd de omroepkantine al vergroend. Sinds een paar maanden wordt er naast gangbare ook biologische melk geserveerd – wel een heel stuk duurder dan de gewone. Ook zijn er soms biologische kroketten en is er een piepklein assortiment biologisch brood. Die kleine veranderingen gingen bijna ongemerkt, maar deze grote stap wekt veel wrevel. “Ze kunnen me toch niet dwingen om vegetarisch te worden!?”

Zonder mededeling vooraf werd het personeel geconfronteerd met het nieuwe assortiment. “Het is shocktherapie,” aldus Lennart van der Meulen, die samen met Marieke Schoenmakers de directie van de VPRO vormt. “Cold turkey werkt het beste, dat blijkt uit onderzoek. Anders krijg je mensen niet om.”

Operatie Cold Turkey is een initiatief van overtuigde VPRO medewerkers, het kantinepersoneel en wordt gedragen door de directies van de VPRO, NTR en VARA. Vooralsnog gaat het om een proef. Vanaf morgen staat de kantine in het teken van 5 days of happy food om onder de medewerkers het draagvlak te vergroten voor het vegetarische menu.

Ook via twitter geven medewerkers hun mening: “NTR/VPRO/VARA-Kantine is vanaf nu vis- & vleesvrij. Had voor mij niet gehoeven. Dat is toch mijn eigen vrije keus? #betutteling.”
“Goede stap kantine #VPRO #VARA #NTR, zeg ik als spaarzaam vlees-/viseter.”
” Vegetarische terreur bij de vpro: zonder vooraankondiging opeens vlees noch vis. Vreselijk.” Een ander kon het wel waarderen “Kantine VPRO van de ene dag op de andere vleesch en visch vrij. Vegetariers in tranen bij de kassa. Van geluk.”

Bron: Vroege Vogels/VRPO/Broadcast Magazine

Bericht delen