dinsdag 16 januari 2018

RTV Oost lokt proefproces uit

De regionale omroep RTV Oost heeft woensdagavond beelden uitgezonden van beveiligingscamera’s waarop drie inbrekers te zien zijn die vorige week hebben ingebroken in het studiocomplex van RTV Oost. Hoewel uitzending van die beelden strafbaar is vanwege de schending van privacy, heeft de directie van RTV Oost toch besloten ze te laten zien.

Op de beelden zijn drie jonge insluipers te zien met een capuchon op. Hun gezichten zijn niet goed herkenbaar, maar RTV Oost hoopt dat er wellicht kijkers zijn die de daders kent. Eerdere publicatie van insluipers in onder meer een verzorgingshuis in Goor leidde tot een sommatie van het College Bescherming Persoonsgegevens om de beelden op straffe van een dwangsom te verwijderen. De directie van het zorgtehuis heeft daarop de beelden van internet gehaald.

De directie van RTV Oost hoopt dat het uitzenden van de beelden van de insluipers in het studiocomplex in het programma Overijssel Vandaag en publicatie op internet leidt tot aangifte door het College Bescherming Persoonsgegevens. De Almelose strafpleiter Rob Oude Breuil hoopt dat ook. Hij stond eerder dit jaar een ondernemer bij die ook beelden van een inbraak in zijn zaak wilde publiceren, maar daar toch maar van af zag.

Volgens Oude Breuil riskeert RTV Oost een strafproces, maar zal zo’n eventueel proefproces wel duidelijkheid gegeven over wat nu wel en niet is toegestaan. Het College Bescherming Persoonsgegevens zegt in een reactie een wetsvoorstel van het Ministerie van Justitie over het publiceren van camerabeelden af te wachten.

Bron: RTV Oost/Broadcast Magazine

Bericht delen