dinsdag 16 januari 2018

RTL op vingers getikt voor overschrijden reclameregels

In 2010 heeft het Commissariaat voor de Media diverse malen geconstateerd dat de RTL-zenders soms meer reclame per uur uitzenden dan is toegestaan. De mediawaakhond heeft dat gerapporteerd aan het Service des Médias et Communications (SMC) dat namens de Luxemburgse overheid toezicht houdt. Dit omdat RTL4, 5, 7 en 8 niet onder de Nederlandse maar onder de Luxemburgse Mediawet vallen. Het toezicht op naleving hiervan moet door de Luxemburgse autoriteiten gebeuren. Het Nederlandse Commissariaat voor de Media helpt daarbij.

Het SMC heeft nader onderzoek gedaan en contact opgenomen met RTL. Die heeft daarop laten weten dat het maatregelen neemt tegen de overtredingen. Een nieuw intern controlesysteem moet overschrijdingen van de reclameregels voortaan voorkomen.

Ook heeft het SMC het Commissariaat medegedeeld dat een toekomstige wijziging van de Luxemburgse Mediawet de mogelijkheid van het opleggen van financiële sancties zal introduceren, zegt het CvdM. Op dit moment bezit het SMC die mogelijkheid nog niet.

Bron: Mediajournaal/Broadcast Magazine

Bericht delen