dinsdag 16 januari 2018

RTL Nieuws wil rechtszaak tegen Rutte-II

RTL Nieuws is van plan maandag een kort geding aan te spannen tegen het ministerie van Algemene Zaken van premier Rutte, als dat niet alle stukken openbaar maakt over de omstreden koopkrachtgevolgen van de inkomensafhankelijke zorgpremie.

“In de kakofonie van meningen is het politiek en maatschappelijk noodzakelijk om alle juiste informatie openbaar te krijgen. Temeer nu hoofdrolspelers elkaar publiekelijk tegenspreken over de effecten en wat daarvan wel of niet bekend was”, aldus adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws.

Vrijdag diende RTL Nieuws een Wob-verzoek in om alle documenten boven tafel te krijgen. Het gaat om doorrekeningen van de koopkrachteffecten van de ministeries van Algemene Zaken, Financiën, Sociale Zaken en Volksgezondheid.

Ook vraagt RTL Nieuws om openbaarmaking van alle CPB-doorrekeningen die de basis vormen voor de ‘koopkrachtwolken’. Uit de doorrekeningen blijkt dat sommige Nederlanders de komende kabinetsperiode procenten aan koopkracht moeten inleveren. In een aantal gevallen kan dat leiden tot een inkomensval van wel 20 procent. Haagse bronnen meldden dat de informateurs en onderhandelaars dit niet zouden kunnen onderbouwen.

Volgens adjunct-hoofdredacteur Klein ziet het ernaar uit dat het kabinet-Rutte II de documenten niet voor het debat over de regeringsverklaring, aanstaande woensdag, zal vrijgeven.

“We kijken daarom nu welke juridische middelen we kunnen inzetten. Volgens mij heeft iedereen er recht op om op korte termijn te weten hoe het nu exact zit, zodat iedere Nederlander kan uitrekenen wat de effecten voor hem of haar zijn. En zich een onderbouwde mening kan vormen over het regeerakkoord.”

Bron: RTL Nieuws

Bericht delen