dinsdag 16 januari 2018

RTL Nieuws publiceert Wikileaks-documenten

RTL Nieuws, de NOS en NRC Handelsblad hebben de beschikking over de duizenden diplomatieke codeberichten van de Amerikaanse diplomatieke dienst uit Den Haag. Het om rapportages van de Amerikaanse ambassade in Nederland aan de Verenigde Staten. RTL, de NOS en NRC hebben inzage gekregen in alle codeberichten vanuit Nederland in de ruim 250.000 Wikileaks-documenten.

De NOS ontving de documenten direct via Wikileaks. RTL Nieuws en NRC Handelsblad kregen toegang tot de stukken via de Noorse krant Aftenposten, die enkele weken geleden, buiten de Wikileaks-organisatie om, alle 250.000 diplomatieke berichten in handen kreeg. RTL en NRC berichten vandaag om 16.00 uur over een deel van de documenten. RTL doet dit in een extra RTL Z-bulletin bij RTL 7 en NRC Handelsblad vanaf vanmiddag in de krant. Later deze week volgen meer berichten over de rest van de stukken.

De Nederlandse nieuwsorganisaties maken deel uit van een kleine club van Europese media die de handen ineen hebben geslagen om de tienduizenden diplomatieke berichten te onderzoeken en journalistiek te duiden. Naast Aftenposten, RTL en NRC gaat het om Svenska Dagbladet (Zweden) en Politiken (Denemarken).

Bron: RTL/Broadcast Magazine

Bericht delen