RTL in opspraak door nepleerlingen
vrijdag 8 februari 2019

RTL in opspraak door nepleerlingen

RTL heeft op het Christelijk Lyceum Veenendaal (CLV) undercover leerlingen geplaatst voor een achtdelige documentaireserie. Docenten en medeleerlingen wisten niet dat het om acteurs ging, maar de schoolleiding was wel op de hoogte. De opnamen zijn inmiddels stilgelegd.

“Je gelooft je ogen niet. Als dit waar is, is het niet acceptabel”, reageerde minister Arie Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media in het programma Goedemorgen Nederland. De vijf geplaatste nepleerlingen veroorzaakten onrust op de school, vertelde een anonieme docent aan De Volkskrant. “Leerlingen kwamen erachter dat hun nieuwe klasgenoten nepprofielen hadden op sociale media. Vervolgens ontdekten docenten dat er niets over het schoolverleden van de nieuwe leerlingen bekend was.”

RTL-woordvoerder Kim Koppenol zegt in de Volkskrant: “Een producent (Vincent TV Producties, red.) heeft ons een format uit Amerika aangeboden. Dat heet Undercover High. Mensen die zelf te kampen hebben gehad met problemen op school, zoals eetstoornissen of worstelingen met hun geaardheid, komen terug op school en leggen contact met leerlingen over die kwesties. Het zijn geen acteurs, maar zogenaamde ‘expertleerlingen’ die een andere identiteit aannemen.”

Aan het eind van drie maanden filmen zou de ware identiteit van de ‘expertleerlingen’ worden onthuld, maar binnen twee weken kwamen mensen erachter dat iets niet klopte. Koppenol: “Daardoor is zoveel onrust ontstaan dat we hebben besloten om de opnamen stop te zetten.”

“We dachten dat het maatschappelijk nuttig kon zijn om mensen te laten zien wat er werkelijk speelt op een school,” aldus rector-bestuurder Willem de Vos in de Volkskrant over de motivatie om mee te werken. “Ik zag wel wat ethische bezwaren, maar dacht dat het programma veel moois zou opleveren. Achteraf is het zeker een slecht idee geweest om leerlingen en docenten op het verkeerde been te zetten.”

Bron: De Volkskrant/Nu.nl/BM

Bericht delen