dinsdag 16 januari 2018

RTL gaat meer ondertitelen voor doven

De Tweede Kamer wil dat de RTL-zenders minstens de helft van hun Nederlandstalige programma’s te ondertitelen, zo is dinsdag te lezen in het AD. RTL biedt als enige zendergroep geen ondertiteling aan voor doven en slechthorenden, met als uitzondering Goede Tijden Slechte Tijden.

Er zijn ongeveer 1,5 miljoen doven en slechthorenden in Nederland. Veel doven zijn boos omdat ze programma’s op de vijf RTL-zenders niet kunnen volgen, meldt de krant.

Nederlandse commerciële zenders zijn verplicht tenminste de helft van hun programma’s middels teletekstpagina’s te ondertitelen. De publieke omroep zelfs 95 procent. Voor RTL geldt de verplichting tot nu toe niet, omdat de zenders onder de wetgeving van Luxemburg vallen. PvdA, VVD en SP willen dat staatssecretaris Dekker van Media in Brussel regelt dat zenders onder de wetgeving vallen van het land waar ze uitzenden.

RTL laat dinsdag weten dat de zendergroep meer programma’s gaat ondertitelen. Eerst het nieuws en vervolgens de andere informatieve, comedy- en dramaprogramma’s. Volgend jaar wil RTL de helft van de programmering hebben ondertiteld voor doven en slechthorenden.

Bron: RTL Nederland/AD

Bericht delen