dinsdag 16 januari 2018

RODAP gaat 15 miljoen euro verdelen

RODAP, de vereniging van producenten, omroepen en distributeurs van radio- en televisieprogramma’s, komt in 2015 met een fonds waar regisseurs, tekstschrijvers en acteurs die hebben meegewerkt aan speelfilms en tv-programma’s aanspraak op kunnen maken.

Dat heeft RODAP maandag bekendgemaakt. De afkorting RODAP staat voor Rechtenoverleg voor Distributie van Audiovisuele Producties. RODAP vertegenwoordigt de partijen in de waardeketen van productie tot en met distributie van audiovisuele mediadiensten: film- en televisieproducenten, omroepen (publiek en commercieel) en distributeurs (kabel, glasvezel, iptv).

De makers kunnen uit het fonds, dat 15 miljoen euro in kas heeft, een vergoeding voor hun werkzaamheden krijgen bovenop het honorarium dat zij al hebben ontvangen.

De organisatie heeft besloten tot het oprichten van het fonds nadat gesprekken tussen RODAP en de collectieve beheerorganisaties Lira, Norma en Vevam over een nieuwe regeling vooralsnog niets hebben opgeleverd.

Het was de bedoeling dat er vanaf 1 januari 2015 een nieuwe regeling in werking zou treden. Met het oprichten van het fonds komt in elk geval de vergoeding aan de makers van films en tv-programma’s niet in gevaar.

De voorwaarden waar makers aan moeten voldoen om aanspraak te maken op geld uit het RODAP-fonds, worden begin 2015 bekendgemaakt. De hoogte van het bedrag dat nu in het fonds is gestort, komt overeen met het deel van de vergoeding waarover met de makers-organisaties wel overeenstemming is bereikt.

Bron: Broadcast Magazine/Nu.nl

Bericht delen