dinsdag 16 januari 2018

Rijxman wil meer vrouwen op tv

De NPO wil meer vrouwen in beeldbepalende nieuws- en praatprogramma’s zoals Pauw & Witteman, De Wereld Draait Door, Nieuwsuur en het NOS Journaal. Daarom wordt een groslijst opgesteld van vrouwen die door hun expertise, spreekvaardigheid en positie geschikt zijn en die zelf ook wel op de televisie willen.

Dat heeft zij zaterdag gemeld tijdens het Women Inc. Festival.

Nu is slechts eenderde van degenen die sprekend in beeld komen vrouw. “Dat is te weinig”, zegt Shula Rijxman, lid van de Raad van Bestuur van de NPO. De publieke omroep moet volgens de prestatieovereenkomst met de overheid in de programma’s een afspiegeling zijn van de samenleving. Strikt genomen zou daarom op de drie publieke netten de helft van alle gasten vrouw moeten zijn, maar zover wil Rijxman niet gaan. Wel moet er een “merkbare verbetering” te zien zijn.

Rijxman: “Dus ik ben niet tevreden als volgend jaar in nieuws- en opinieprogramma’s 33,5 procent vrouw is, in plaats van de 33 van nu. Dan moet er meer gebeuren. Want zolang de experts, columnisten en anderen op tv voor het overgrote deel mannen zijn, laten we geen evenwichtig beeld van Nederland zien.”

Bron: NPO/De Volkskrant

Bericht delen