dinsdag 16 januari 2018

Resultaten Video Impact Onderzoek bekend

De combinatie van tv en online video heeft de hoogste impact op merkbekendheid. Ipsos voerde in opdracht van MediaCom en SPOT het Video Impact Onderzoek uit, gericht op de impact van verschillende video-reclamevormen, met dit als belangrijkste uitkomst.

Het Video Impact Onderzoek reikt adverteerders extra inzichten aan in het synergie-effect tussen videovormen. Zo blijkt dat de gecombineerde inzet van tv-commercials met mid-rolls het meest effectief is in het creëren van merkbekendheid en reclamebekendheid. Tevens leidt deze combinatie tot een hogere zoek- en aankoopintentie. De in-banner video is het enige videoformaat dat geen impact realiseert op de belangrijkste merk KPI’s. Deze vorm blijkt daardoor niet gelijkwaardig aan andere videovormen. Een grote rol in impact speelt de creatie en de aandacht vanuit de kijker. Likeability, merkkoppeling en boodschap overdracht hebben allen een zeer versterkend effect op de merkresultaten. Hoewel jongeren en mannen zwaardere online kijkers zijn laten de verschillende videoformaten geen aantoonbaar verschil zien op impact tussen de onderzochte doelgroepen.

Tv vult voor de kijker vooral een entertainende en sociale rol, blijkt uit de vastgestelde mediabeleving binnen het Video Impact Onderzoek. Longform content, zoals programma’s via Uitzending Gemist, zoekt de kijker veel gerichter op en kijkt men minder uit gewoonte. Het consumeren van korte video’s ( (shortform content, zoals YouTube) wordt vooral gedaan voor vermaak en tijdverdrijf. Adverteerders kunnen hiervan profiteren door per reclamevorm hun boodschap af te stemmen op de mediabeleving van de kijker.

Verder blijkt dat tv-reclame een hogere reclame-acceptatie heeft dan online video. Dit wordt veroorzaakt door het gevoel van gewenning bij tv en eigen controle bij online video. De acceptatie voor reclame rondom online video ligt bij longform content hoger dan bij shortform, daarnaast ervaart de kijker pre-rolls positiever dan mid-rolls.

De belangrijkste highlights van het Video Impact Onderzoek zijn in videopresentatievorm te bekijken.

Bron: MediaCom/SPOT

[iframe width=”460″ height=”260″ src=”//www.youtube.com/embed/FSo4iQQeiNU” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe]

Bericht delen