dinsdag 16 januari 2018

'Red Europees voetbal door afschaffen betaal-tv'

Het afschaffen van betaaltelevisie moet het saaie en voorspelbare Europese voetbal uit het slop trekken. Dat stelt de PvdA in het Europees Parlement. “We moeten voorkomen dat het grote geld Europa’s favoriete sport degradeert tot een slaapverwekkend onderonsje tussen een handjevol rijke clubs”, zegt PvdA-delegatieleider Paul Tang.

Tang wil daarom onder meer dat de betaalzenders die het voetbal in zijn ogen tot een melkkoe hebben gemaakt verdwijnen, zo zegt hij tegen Metro. “De Europese tv-regels bieden landen de mogelijkheid om sportwedstrijden aan te merken als ‘evenement van maatschappelijk belang’. Dat betekent dat deze wedstrijden gratis uitgezonden moeten worden”. Want voetbal dient een maatschappelijk belang, stelt Tang. “Het gaat om ons aller plezier en dat rechtvaardigt ingrijpen van de overheid.”

“Alleen al de verkoop van televisierechten is in Engeland goed voor maar liefst een slordige 2 miljard euro per jaar. Een schril contrast met de schamele 80 miljoen euro die de Eredivisieclubs onder elkaar mogen verdelen. Dat is de kern van het probleem”, stelt Tang, die zijn plannen volgens de krant in het Europees Parlement wil toelichten.

Bron: Metro/Broadcast Magazine

Bericht delen