dinsdag 16 januari 2018

Rechtszaak Omroep Brabant dient donderdag

De rechtszaak die Omroep Brabant heeft aangespannen tegen het voornemen van de provincie om de subsidie te verlagen dient donderdag in Den Bosch. Als het aan de provincie Brabant ligt moet Omroep Brabant vanaf volgend jaar structureel geld inleveren.

In 2012 gaat het om vier ton. In 2015 is de korting opgelopen tot 1,7 miljoen euro, tien procent van de totale subsidie. Omroep Brabant heeft al ingegrepen in personeel en programmering, maar als de omroep ongelijk krijgt, zijn tot 2015 nieuwe maatregelen nodig, zei directeur Gert Bielderman.

Volgens Bielderman is de rechtszaak aangespannen omdat Omroep Brabant volgens de mediawet recht heeft op een bedrag waarop niet bezuinigd wordt. “De mediawet garandeert het subsidieniveau van 2004, met een index daarop. Dat bedrag is tot nu toe keurig uitgekeerd, maar nu heeft de provincie eenzijdig geroepen dat ze daarmee stoppen vanwege bezuinigingen.” Bielderman verwacht dat het definitieve besluit pas over enkele weken genomen wordt.

Ook voor zes andere regionale omroepen dreigt een subsidievermindering. De omroepen vinden dat provincies van de subsidie af moeten blijven omdat het gaat om een rijksbelasting die in 2004 als ondergrens is afgesproken. In Brabant wordt het conflict voor het eerst voorgelegd aan een rechter.

Omroep Brabant zegt dat dat niet meer lukt als er 1,7 miljoen euro gekort wordt, de provincie vindt dat dat wel kan. Deze zomer kreeg de omroep bijval van het Commissariaat voor de Media, dat vindt dat de provincie Brabant met de bezuiniging haar ‘wettelijke zorgplicht’ verzaakt.

“Een paar ton bezuinigen, dat zou nog lukken zonder dat je echt diep moet gaan snijden”, zegt Bielderman. “Maar als het 1,7 miljoen blijft, zullen we minder televisie moeten gaan maken. En dat kan eigenlijk niet meer in deze tijd: het publiek is zo verwend geraakt door internet dat je niet meer kunt volstaan met één nieuwsuitzending per dag. Je bent verplicht om het de hele dag door te actualiseren, daar hebben we in 2008 ook heel bewust voor gekozen.”

Bron: Omroep Brabant

Bericht delen