Rechter tikt VPRO op de vingers
woensdag 17 januari 2018

Rechter tikt VPRO op de vingers

De VPRO moet Stefan Heijdendael, onderzoeksjournalist van het programma Argos, bijna twee ton betalen in een arbeidsconflict over het beruchte fotorolletje van Srebrenica. De kantonrechter in Utrecht vindt dat dat de VPRO ‘ernstig verwijtbaar’ heeft gehandeld in een slepende affaire over een radioreportage van Heijdendael, die nooit werd uitgezonden.

De omroep wilde van Heijdendael (43) af, ondanks zijn uitmuntende staat van dienst, en bood hem 70.000. euro. Heijdendael ging niet akkoord. Beide partijen stapten daarop naar de rechtbank. Kantonrechter Sjef de Laat trekt in zijn vonnis de zogenaamde ‘billijke vergoeding’ fors op, omdat hij vindt dat de VPRO en Argos zich laakbaar hebben opgesteld.

Heijdendael maakte in 1998 op verzoek van Argos een reconstructie van de gebeurtenissen rond het mislukte rolletje waarop foto’s stonden die een Nederlandse officier van Dutchbat in 1995 maakte van het afvoeren van jongens en mannen in de moslim-enclave Srebrenica. De officier fotografeerde ook lichamen van vermoorde moslims.

De kwestie liep uit op een ernstig conflict toen Argos in 2015 – 20 jaar na Srebrenica – een speciale uitzending maakte. Toegezegd werd dat Heijdendaels reconstructie uit 1998 alsnog geheel of grotendeels zou worden uitgezonden. Maar ook dit keer gebeurde dat niet.

Bron: Trouw/BM

Bericht delen