dinsdag 16 januari 2018

Rechter staat uitzending De Vijfde Dag toe

Een onderzoeksreportage over het functioneren van politie en justitie, die actualiteitenprogramma De Vijfde Dag (EO) aanstaande woensdag wil uitzenden, mag doorgaan. Dat heeft de voorzieningenrechter maandag bepaald.

De reportage onthult hoe politie en justitie fout op fout hebben gestapeld in een strafrechtelijk onderzoek naar aanleiding van een aangifte van jarenlange mishandeling en seksueel misbruik. De Vijfde Dag reconstrueert op basis van drie niet eerder openbaar gemaakte onderzoeken wat er misging in de zaak. Ook blijkt uit de reportage wat de ingrijpende consequenties van de aangifte zijn voor hoofdpersoon Frans, die zelf in de uitzending zijn verhaal vertelt.

De rechtbank stelt in haar vonnis: ‘De EO beoogt met haar reportage op journalistiek zorgvuldige wijze een ernstige misstand aan de kaak te stellen. Voorshands heeft zij die misstand op een voldoende wijze van een feitelijke onderbouwing voorzien.’

Het kort geding was aangespannen door de ex-partner van Frans, die de betreffende aangiftes deed. Ze vindt de uitzending onrechtmatig en stelt dat haar privacy te zeer wordt aangetast door uitzending. De rechtbank oordeelt dat het maatschappelijk belang in dit geval zwaarder weegt en dat de EO voldoende heeft gedaan om de privacy van de vrouw zo veel mogelijk te beschermen. Ook heeft De Vijfde Dag de vrouw volgens de rechter ‘op correcte wijze in de gelegenheid gesteld tot het geven van wederhoor’.

De Vijfde Dag, woensdag 27 februari, Nederland 2, 20.25 uur

Bron: EO/Broadcast Magazine

Bericht delen