dinsdag 16 januari 2018

Rechtbank: 'Thuiskopieheffing is te hoog'

De norm die in Nederland in 2013 en 2014 is gehanteerd voor de thuiskopieheffing is te hoog geweest. Dit heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald. De thuiskopieheffing ligt de afgelopen tijd al langer onder vuur.

In september schikte NORMA met de Staat voor 10 miljoen euro over thuiskopievergoedingen. De thuiskopieheffing werd lange tijd ook gebruikt ter compensatie van illegale downloads, maar sinds het downloadverbod in april is doorgevoerd, is het in stand houden niet meer houdbaar.

In de nasleep van de uitspraak van het Europese Hof van Justitie dat Nederland zich aan het downloadverbod moet houden, heeft het kabinet besloten dat de tarieven voor thuiskopieheffing per 1 januari 2015 met 30 procent zullen dalen. Volgens staatssecretaris Teeven (Justitie) als compensatie voor legale thuiskopieën. In december werd er een schikking van 33,5 miljoen getroffen tussen de Staat en Stichting de Thuiskopie, waarmee het geschil werd beëindigd over de hoogte van de thuiskopieheffing over de periode 2007-2012.

Nu oordeelt de rechtbank Den Haag dat er over de jaren daarna (2013, 2014) een te hoge thuiskopieheffing is gehanteerd, omdat deze niet veel afwijkt van de bedragen die zijn gerekend toen het nog de verloren inkomsten door illegaal gebruik moest compenseren. Derhalve is deze vastgestelde heffing ‘partieel onverbindend’ verklaard.

Bron: EB/Scribd.com

Bericht delen