woensdag 17 januari 2018

Rambam undercover bij ontgroeningen

De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht schorten met onmiddellijke ingang de subsidies en bestuursbeurzen van het Utrechtse vrouwencorps (UVSV) op. Dit doen zij na het zien van misstanden op undercoverbeelden van het BNNVARA-programma Rambam, geschoten tijdens de ontgroening van de vereniging.

Op 11 januari (21.10 uur, NPO 3) trapt Rambam een nieuw seizoen af met een omvangrijke undercoveroperatie. Vijf studenten, gewapend met verborgen camera’s, werden naar de groentijd van diverse grote verenigingen gestuurd om met eigen ogen te zien of gedragscodes ten behoeve van de ontgroeningen nageleefd werden. Vooral bij het Utrechtse vrouwencorps UVSV en het Rotterdamse corps RSC/RVSV bleek dat niet te gebeuren.

Op de beelden die de undercoverstudenten schoten bij de ontgroening van UVSV zijn incidenten te zien en te horen die nadrukkelijk in strijd zijn met gedragsregels die UVSV zelf in samenwerking met de Universiteit Utrecht heeft opgesteld. Bij de mannelijke tak van het Rotterdamse corps (RSC) gaat de ontgroening er zelfs zo hardhandig aan toe dat een eerstejaars met een hoofdwond per ambulance naar het ziekenhuis moet worden afgevoerd.

Wanneer de Rambammers zelf de undercoverbeelden aan de verenigingen tonen, kondigt RSC/RVSV in een statement aan dat er ‘een ingrijpende cultuurverandering plaats zal moeten vinden’. Dit zullen zij samen met de universiteit en onafhankelijke professionals in gaan zetten. UVSV laat na het zien van de beelden weten ‘geschrokken te zijn van wat ze gezien hebben’ en een onderzoek in te stellen.

De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht laten in een gezamenlijke verklaring aan Rambam weten dat alle bestuursbeurzen en subsidies aan de UVSV met onmiddellijke ingang worden opgeschort. Daarnaast is het bestuur van de vereniging voorlopig niet welkom bij academische plechtigheden. “Wij willen het woord ontgroening niet horen. Dat is niet van deze tijd. Het moet gaan om een wederzijds respectvolle introductie.” De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft de beelden ook gezien en reageert in het nieuwe jaar.

Bron: BNNVARA

Bericht delen