dinsdag 16 januari 2018

Rai 1 verdwijnt uit Nederlands tv-aanbod

Ondanks een protestactie verdwijnt de Italiaanse publieke zender Rai 1 morgen – na dertig jaar – uit het Nederlandse tv-aanbod. Ziggo kiest voor de Berlusconi-zender Mediaset Italia en schakelt hiermee het televisie-aanbod zo veel mogelijk gelijk met dat van UPC. Niet alleen Rai 1, ook de Franse publieke zender France 2 moet wijken.

Eerder koos ook KPN voor Mediaset Italia ten nadele van Rai 1. De protestactie om Rai 1 voor Nederland te behouden heeft tot nu meer dan 1100 reacties opgeleverd. De initiatiefnemers hopen binnenkort een officieel gesprek te voeren met Ziggo en de petitie aan te bieden. KPN weigert de opgehaalde handtekeningen in ontvangst te nemen. Ook de liefhebbers van France 2 hebben een actie op touw gezet.

Opvallend is dat Liberty Global, de moedermaatschappij van Ziggo en UPC, in alle landen waar ze een Italiaans aanbod heeft, altijd Rai 1 aanbiedt. Nederland is met Ziggo het enige land waar dat niet het geval is. In België en Duitsland worden ook Rai 2 en Rai 3 aangeboden en als Mediaset Italia wordt uitgezonden, is dit aanvullend op Rai 1.

Ontvangst via internet van Rai 1 is niet mogelijk omdat de Rai via geo-blocking de ontvangstmogelijkheid van haar tv-zenders blokkeert.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen