dinsdag 16 januari 2018

NOS rectificeert berichtgeving over Koningslied

NPO Radio 2 en De Wereld Draait Door (DWDD) hebben geen geld gekregen voor de promotie van het Koningslied. Dat blijkt uit stukken die inmiddels zijn vrijgegeven door de NPO. De NPO en De Wereld Draait Door spraken de beschuldiging direct al tegen.

In een overeenkomst tussen de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en de Stichting Nationaal Comité Inhuldiging werden NPO Radio 2 en DWDD wel opgevoerd al kostenpost. De kosten waren weggelakt omdat het volgens de NPO ging om “bedrijfsgevoelige informatie.”

Na berichtgeving van de NOS heeft de NPO bekendgemaakt dat er op de weggelakte regel ‘om niet’ staat, een juridische term waarmee aangegeven wordt dat er iets wordt geleverd zonder dat er een tegenprestatie tegenover staat.

Bekend was al dat het Koningslied 550.000 euro heeft gekost. Het nationaal comité betaalde 400.000 euro en de NPO 150.000 euro. Een woordvoerder van de NPO zei deze zomer dat er geld was gegaan naar “de productie van het Koningslied, de app, de videoclip en het tot stand brengen van de live-verbinding met Ahoy”. Ook Ahoy zelf heeft een klein bedrag ontvangen. De componisten en de uitvoerende artiesten waren niet betaald.

Vanwege de hoge kosten had de NOS de NPO verschillende malen om de stukken gevraagd, maar kreeg die niet. Daarom deed de NOS een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur en kreeg de NOS de stukken alsnog, ditmaal met weggelakte bedragen.

Bron: NOS

.

Bericht delen