dinsdag 16 januari 2018

Radar genomineerd in Marbella

Het consumentenprogramma Radar is genomineerd voor een prestigieuze filmprijs op het Marbella International Filmfestival. Het programma ontving een nominatie in de categorie Beste Documentaire voor de uitzending Mandarijnennetje als implantaat: goedkeuring implantaten is een farce.

Radar deed in 2014 negen maanden lang onderzoek naar de goedkeuring van medische hulpmiddelen voor de Europese markt. Hierbij bracht het programma een eigen hulpmiddel op de markt; een bekkenbodemmatje gemaakt van een simpel mandarijnennetje. Het geïmproviseerde matje kreeg tot grote verbazing een toezegging voor een CE-markering van de verantwoordelijke keuringsinstituten. Radar toonde daarmee de gaten in dit keuringssysteem aan. Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport noemde de uitzending ‘schokkend’ en het onderzoek heeft Europese impact gehad.

Presentator Antoinette Hertsenberg laat in een reactie weten: “Het is geweldig dat onze uitzending over de discutabele wijze waarop een CE-markering wordt verstrekt voor medische hulpmiddelen ook internationaal is opgevallen. De kwaliteit van de inzendingen voor dit filmfestival ligt bijzonder hoog. Het is een eer dat wij erbij zijn dit jaar”. De prijs wordt uitgereikt op zondag 11 oktober.

Eerder deze week werd dezelfde Radar-uitzending genomineerd voor de Loep; de prijs voor beste onderzoeksjournalistiek in Nederland. Radar ontving deze nominatie in de categorie Audiovisuele Productie.

Op maandag 14 en 21 september komt Radar met een vervolg op het onderzoek naar medische hulpmiddelen. Daarbij ligt de focus op de wijze waarop fabrikanten willens en wetens gevaarlijke bekkenbodemmatjes op de markt hebben gebracht. Ook wordt er ingegaan op de verminkende gevolgen voor de behandelde vrouwen.

Bron: AVROTROS/Broadcast Magazine

Bericht delen