dinsdag 16 januari 2018

PVV mijdt lijsttrekkersdebat VARA

De PVV doet woensdag niet mee aan het lijsttrekkersdebat in het VARA-programma Pauw & Witteman. Aanleiding is een cartoon op de VARA-site Joop.nl waarin een plan van de PVV wordt vergeleken met nazipraktijken.

PVV-leider Geert Wilders dreigde afgelopen weekeinde al het debat te boycotten als de cartoon niet zou worden verwijderd. Dat is niet gebeurd. Volgens Wilders staat de vrijheid van meningsuiting niet ter discussie. “Een cartoonist mag maken wat hij wil, hoe walgelijk ook,” stelde Wilders maandag. “Dat de VARA zegt ons niet in een nazihoek te willen drukken omdat het een mening van de cartoonist is, is onzin en maakt niet uit. Als je buurman je uitnodigt naar hem toe te komen en je weet dat er in zijn woonkamer een schilderij hangt waarop je met een nazi wordt vergeleken, dan ga je ook niet. Geen VARA-debat woensdag dus.”

Tekenaar Adriaan Soeterbroek liet zich in de gewraakte cartoon inspireren door het PVV-plan om zogeheten tuigdorpen voor aso’s te bouwen. Op de spotprent is te zien hoe bewoners van zo’n dorp naar een douche worden geleid, zoals dat in de oorlog gebeurde met gevangenen in een concentratiekamp. In die ‘doucheruimte’ werden ze vergast.

Bron: De Telegraaf/Broadcast Magazine

Bericht delen