dinsdag 16 januari 2018

PvdA: NPO 'hard getroffen' door bezuinigingen

De publieke omroep wordt ‘heel hard getroffen’ door de bezuinigingen op de publieke omroep. Dat zegt PvdA-kamerlid Martijn van Dam, die mediawoordvoerder is van zijn partij in de Tweede Kamer. De PvdA was altijd tegen de 200 miljoen euro aan bezuinigingen die het vorige kabinet oplegde aan de publieke omroep. Maar in het nieuwe regeerakkoord van VVD en PvdA komt er nog eens 100 miljoen euro bij.

 

“Dit is zeker een van de punten die voor ons heel vervelend zijn in het regeerakkoord”, zei Van Dam op Radio 1. “Het mag duidelijk zijn dat dit er eentje van is. Het is niet ons plan. De VVD wilde meer bezuinigen op de publieke omroep, wij niet. En zij hebben daarin hun zin gekregen. Daar mag je best eerlijk over zijn.”

Toch denkt Van Dam dat er mogelijkheden zijn om de pijn te verzachten. “Zo kan door samen te werken met de regionale omroepen kosten worden bespaard. Daarnaast geeft de publieke omroep z’n programma’s nu gratis weg aan commerciële bedrijven, zoals kabelbedrijven. Die betalen daar niks voor, maar verdienen er wel veel geld mee. Het zou natuurlijk veel eerlijker zijn om tegen die bedrijven te zeggen: jullie moeten betalen, net zoals voor andere content wordt betaald. Nu verdwijnt de winst in de zakken van de aandeelhouders in Amerika.”

Het kamerlid noemt ook de optie dat de kabelmarkt wordt open gezet, zodat Nederlandse omroepen zelf hun programma’s kunnen distribueren.

Bron: Radio 1

Bericht delen