dinsdag 16 januari 2018

'Publieke omroep zal verschralen'

De Tweede Kamer praat dinsdag met staatssecretaris Sander Dekker van OCW over het mediabeleid. Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie wil dat de extra  bezuiniging van 100 miljoen euro op de publieke omroep, die in het regeerakkoord is afgesproken, van tafel gaat.

De meeste oppositiepartijen zijn het met hem eens. Het standpunt van de oppositie is belangrijk, omdat het kabinet in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. Overigens kan ook de PVV het kabinet daar aan een meerderheid helpen. Zij is voor het snijden in het omroepbudget.

Het College van Omroepen en de Raad van Bestuur van de NPO hebben een dringende brief aan de Tweede Kamer geschreven. ‘De extra bezuinigingen op de publieke omroep zullen leiden tot onacceptabele verschraling en kwaliteitsverlies van uitzendingen’, stellen zij. De bestuurders willen een minimumbudget, dat wordt vastgesteld op het niveau van 2015.

De voorgenomen bezuiniging van 100 miljoen komt bovenop de 200 miljoen euro die de publieke omroep al moet missen door maatregelen van het vorige kabinet. De omroepen en de NPO zijn naar eigen zeggen akkoord gegaan met de eerste bezuinigingen op voorwaarde dat zij financiële zekerheid zouden krijgen. Die krijgen ze nu niet, vinden ze.

Daarnaast valt dit volgens de bestuurders niet te rijmen met het streven van de overheid om de audiovisuele sector samen met andere creatieve disciplines te benoemen tot de groeisector in de Nederlandse economie.

‘Als de bezuinigingen van het kabinet-Rutte 2 doorgaan, zullen de programmabudgetten met een kwart dalen’, zo schrijven de bestuurders. ‘Als gevolg daarvan zullen Ster-inkomsten dalen. Dat leidt weer tot dalende budgetten, kelderende kijkcijfers en weer lagere Ster-inkomsten.’

Het overleg van Dekker met de Tweede Kamerleden start om 17.15 uur in de Troelstrazaal en duurt naar verwachting tot 20.15 uur. Het is hier live te volgen.

Bron: NOS/Broadcast Magazine

Bericht delen