dinsdag 16 januari 2018

Publieke Omroep wil drama en documentaire behouden

Het einde van het Mediafonds, is niet het einde van drama en documentaire. Die toezegging deed NPO-bestuurslid Shula Rijxman gisteren in een speciale bijeenkomst met vertegenwoordigers van de drama en documentaire-sector. Nu het kabinet het Mediafonds dreigt op te heffen zal de Publieke Omroep de aanvullende financiering van hoogwaardig drama en artistieke documentaire overnemen. Zo wil de publieke omroep Nederlandse documentaires en dramaseries voor het publiek behouden en de sector blijven steunen.

In het nieuwe regeerakkoord wordt door het kabinet 100 miljoen op de mediabegroting bezuinigd. Deze extra bezuiniging komt bovenop de 200 miljoen bezuinigingen door het vorige kabinet. Rijxman gaf aan dat drama en documentaire niet helemaal ongeschonden uit de bezuinigingsrondes kunnen komen: “Er moeten moeilijke keuzes gemaakt worden, maar ook vanuit het eigen programmabudget willen we zoveel mogelijk voor deze genres blijven staan.”

Rijxman vervolgt: “Door de bezuinigen gaat elke kijker favoriete programma’s verliezen. In tijden van bezuinigingen gaat de keuze voor het ene automatisch ten koste van andere. Documentaire en drama behoren tot de topprioriteiten van de Nederlandse Publieke Omroep, juist omdat deze programma’s in een commerciële omgeving vaak geen schijn van kans hebben. We willen samen met de sector in gesprek over hoe we onze rol zo goed mogelijk kunnen waarmaken, zodat we in de toekomst dramaseries als De Geheimen van Barslet en documentaires als De Regels van Matthijs kunnen blijven maken.”

Bron: NPO

Bericht delen