dinsdag 16 januari 2018

'Publieke omroep moet 400.000 leden hebben'

Als het aan de ChristenUnie ligt is er in het bestel enkel nog plek voor publieke omroepen met minstens 400.000 leden. Dat heeft kamerlid Joel Voordewind vrijdag gemeld aan Nu.nl. In recente cijfers voldoen enkel de AVRO, VPRO, NCRV, EO, KRO en TROS aan dit criterium.

Het kabinet wil tweehonderd miljoen euro bezuinigen op de publieke omroep. “Belachelijk veel,” vindt Voordewind. Ook wil het kabinet het aantal omroepen terugdringen van ruim twintig naar acht, waarvan zes ledenomroepen. Volgens Voordewind moet het bestel juist versterkt worden door te focussen op de onderscheidende profielen van de omroepen en het draagvlak van deze omroepen in de samenleving.

“Je moet omroepen belonen die veel leden en een onderscheidend profiel hebben, zoals de EO en de VPRO. Zij kunnen alleen verder,” stelt Voordewind.

“Bij de AVRO en de TROS kan ik daarentegen geen verschil in profiel ontdekken. Zij zouden daarom best mogen nadenken over een fusie.” Volgens hem kunnen omroepen met een gelijkend profiel fuseren, maar hij is tegen gedwongen fusies.

Lees het hele verhaal hier.

Bron: Nu.nl

Bericht delen