Publiek positief over programmering NPO
woensdag 1 mei 2019

Publiek positief over programmering NPO

De NPO heeft een succesvol 2018 achter de rug. Dat blijkt uit de woensdag gepresenteerde Terugblik 2018. Het Nederlandse publiek vond in 2018 de publieke waarde van de televisieprogramma’s van de NPO gemiddeld ‘hoog tot zeer hoog’. De gemiddelde publieke waarde-score was 8,1. Over heel 2018 voldeed 93 procent van de televisieprogramma’s hieraan, zo blijkt uit onafhankelijk GfK-onderzoek naar de publieke waarde van de NPO.

Shula Rijxman, voorzitter van de Raad van Bestuur: “De cijfers bewijzen het: Nederland kijkt en luistert niet alleen massaal naar de zenders van de NPO; men is er ook heel tevreden over. Van de 25 best bekeken programma’s van 2018 zijn er maar liefst 24 van de publieke omroep. NPO 1 is de best bekeken zender van Nederland en de publieke radiozenders behalen mooie luistercijfers. Onze programmering wordt hoog gewaardeerd en heeft impact: we houden het debat levendig, brengen mensen samen en houden iedereen scherp met goede journalistiek.”

De NPO staat ook pal voor een groot aandeel Nederlandstalige producties op televisie: drama, documentaires, human interest, educatie en nieuws- en actualiteitenprogramma’s. In 2018 bedroeg het percentage Nederlandstalige producties 85 procent. De NPO is daarmee naar eigen zeggen de belangrijkste waarborg voor de productie van hoogwaardig Nederlands media-aanbod en zorgt er door de programmering op alle zenders ook voor dat er daadwerkelijk naar dit aanbod wordt gekeken.

Rijxman: “Een van onze speerpunten is vernieuwing: inspelen op veranderend kijkgedrag, zenders en programma’s nog beter laten aansluiten op de behoefte van het publiek”. De NPO verstevigde de samenwerking met en tussen omroepen op het gebied van innovatie en technologie. Met resultaat: zo kwamen er speciale projecten rond smart speakers, kwamen er vernieuwde radio-apps en zette de NPO de eerste stappen op weg naar een nieuw publiek algoritme op het on demand-platform NPO Start. In 2019 wordt deze koers voortgezet.

De complete Terugblik 2018 is hier te vinden. Binnenkort komt de NPO met het Jaarverslag over 2018.

Bron: NPO/BM

Bericht delen