Producent en acteur Burny Bos overleden
vrijdag 1 december 2023

Producent en acteur Burny Bos overleden

Filmproducent, schrijver en acteur Burny Bos is vrijdagochtend op 79-jarige leeftijd overleden. Dat heeft producent Phanta Film namens zijn familie bekendgemaakt. Bos overleed in zijn woonplaats Amsterdam aan de gevolgen van asbestkanker.

Bos gold de afgelopen decennia als een van de belangrijkste producenten in de Nederlandse film- en televisiewereld. De producent begon zijn carrière in het onderwijs. In de jaren zeventig ging hij werken voor de radio en maakte hij populaire kinderprogramma’s als Radio Lawaaipapegaai en Ko de Boswachtershow. Voor zijn radiowerk ontving Bos in 1983 de Zilveren Reismicrofoon.

Bos ging in 1984 werken voor de VPRO, waar hij leiding kreeg over de afdeling kindertelevisie. Onder zijn leiding werden er enorm populaire programma’s als Theo en Thea, Achterwerk in de Kast en Buurman & Buurman gemaakt. Vijf jaar later begon Bos zijn eigen productiebedrijf, genaamd BosBros. Onder meer Het Zakmes, Ko de Boswachtershow (waarin hij de titelrol speelde) en Otje produceerde hij.

Naast Otje maakte Bos met zijn bedrijf meer filmversies van bekende Annie M.G. Schmidt-boeken. Zo bracht hij Abeltje en Minoes op het witte doek tot leven. Voor Abeltje kreeg Bos een Gouden Kalf. Andere bekende filmtitels die zijn gemaakt door BosBros, zijn Het Paard van Sinterklaas, Dolfje Weerwolfje en Brammetje Baas.

In 1998 werd Burny Bos door BM uitgeroepen tot Omroepman van het Jaar. Voor veel films schreef zijn dochter Tamara het scenario. In 2014 kreeg Bos de Gouden Kalf Cultuurprijs voor zijn bijdrage aan de Nederlandse film- en televisiewereld. Ook schreef Bos ruim veertig kinderboeken. Deze titels werden vertaald en uitgebracht in meer dan twintig landen.

De producent werkte op het moment van zijn dood nog aan meerdere projecten, waaronder een animatiefilm gebaseerd op de boeken van Dikkie Dik. Deze film moet medio 2024 in de bioscopen te zien zijn. Het is de bedoeling dat er daarna nog meerdere Dikkie Dik-films komen. Bij Bos werd twee jaar geleden asbestkanker geconstateerd. Hij kreeg de kanker vermoedelijk al decennia geleden, toen hij een keer met asbest in aanraking kwam.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen