Prikkels: nieuwe serie over de wonderen van onze zintuigen
donderdag 17 maart 2022

Prikkels: nieuwe serie over de wonderen van onze zintuigen

Prikkels is de nieuwe zesdelige NTR-serie over de ongekende schoonheid van onze zintuigen, in een wereld die onze zintuigen steeds vaker overprikkelt. Hoe gaan onze zintuigen om met de gigantische stroom prikkels die constant op ons wordt afgevuurd?

Presentatoren en bedenkers Elisabeth van Nimwegen en Dirk de Bekker gaan vanuit hun eigen nieuwsgierigheid en zintuiglijke ervaringen op zoek naar antwoorden. Ze krijgen hierbij hulp van de wetenschap en treffen bijzondere mensen die prikkels anders verwerken door een kapot zintuig, of juist een extreem ontwikkeld zintuig. Prikkels is vanaf vrijdag 25 maart om 22.15 uur te zien op NPO 2.

Op hun zoektocht leren Elisabeth en Dirk hoe onze zintuigen precies werken en hoe we die kennis kunnen gebruiken om beter om te gaan met de stortvloed aan prikkels van deze tijd. Elke week staat een ander zintuig centraal, zoals horen, smaak, reuk, zien en intuïtie.

Tast
De serie opent met het zintuig dat aan de basis staat van ons menszijn: tast. Het eerste zintuig dat wordt aangelegd in de baarmoeder en dat het de afgelopen twee jaar vaak heeft moeten ontgelden. Door de lockdowns hebben veel mensen een gebrek aan aanraking ervaren: een onderprikkeling. Met grote impact, want aanraking is van levensbelang. Maar tast omvat meer dan alleen aanraken. Tast gaat ook over comfort, warm en koud, over hoe je je voelt, over pijn. Dirk kreeg na een zwaar ongeluk zelf te maken met langdurige pijn.

In deze aflevering onderzoekt hij een nieuwe methode om pijn te lijf te gaan. Elisabeth komt erachter hoe we ons tastzintuig kunnen trainen door vaker discomfort op te zoeken en laat zich daarbij onderdompelen in een ijsbad. Pijn en genot blijken soms dichter bij elkaar te liggen dan we denken.

Bron: NTR/BM

Bericht delen