dinsdag 16 januari 2018

PrestoCentre digitaliseert audiovisuele erfgoed

Maandag is in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid tijdens de Screening the Future Conferentie de aftrap gegeven voor een nieuwe organisatie die de toekomst van het Europese audiovisuele erfgoed moet zekerstellen. De organisatie, PrestoCentre genaamd, is een initiatief van vijf van de grootste omroeparchieven in Europa.

De samenwerking tussen British Broadcasting Corporation (BBC), Institut National de l’Audiovisuel de France (INA), Österreichischer Rundfunk (ORF), Radiotelevisione Italiana (RAI) en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid werd tijdens de conferentie met kracht onderstreept door de ondertekening van een Letter of Intent. De vijf organisaties stellen zich tot doel om kennis, ervaring en infrastructuur te bundelen om zo archieven over de hele wereld tot dienst te kunnen zijn.

De tweedaagse Screening the Future conferentie brengt meer dan 250 internationale stakeholders en organisaties in de audiovisuele wereld bij elkaar. Sprekers zijn afkomstig van onder meer Google, Internet Archive, Europese Commissie, Library of Congres en het Nederlandse Ministerie van OCW.

Op Europees niveau wil PrestoCentre de partners gaan vertegenwoordigen en als eerste aanspreekpunt functioneren voor de Europese Commissie en bedrijfsleven. Een dergelijk aanspreekpunt is vooral van belang in het licht van vraagstukken rondom intellectueel eigendom en de snelle technologische ontwikkelingen op audiovisueel terrein.

Bron: Informatieprofessional/Broadcast Magazine

Bericht delen