Presentatrice Martine Bijl (71) overleden
maandag 3 juni 2019

Presentatrice Martine Bijl (71) overleden

Presentatrice Martine Bijl is overleden aan de complicaties van een hersenbloeding, die zij vier jaar geleden kreeg. Bijl kreeg in september 2015 een hersenbloeding waar ze jarenlang van heeft moeten revalideren, maar haar taalvermogen bleef onaangetast. Daarnaast kreeg ze met een depressie te maken.

Bijl, die de eerste drie seizoenen van Heel Holland Bakt presenteerde, verscheen sindsdien amper in het openbaar. Wel schreef de presentatrice het boek Rinkeldekink over die tijd, dat in november 2018 verscheen. ‘Er woont een vreemd wezen in mij. Toen ik een kale plek op mijn hoofd had en de deur openstond naar mijn brein, is hij erin gekropen. Sindsdien ben ik me bewust van wat zich in mijn kop bevindt’, schreef Bijl onder meer.

Bijl maakte in het verleden als zangeres meer dan twintig langspeelplaten en cd’s en kreeg daarvoor onder andere een Edison Award. Ook werkte ze mee aan bekende televisieprogramma’s als Wie van de Drie en Het Zonnetje in Huis. Ze was sinds 1992 getrouwd met voormalig acteur en regisseur Berend Boudewijn (82). Bijl is overleden in haar atelier, in het bijzijn van haar familie.

Maandagavond zond NPO 1 om 21.35 uur in plaats van Spoorloos Extra een herhaling uit van het programma Opium Special Martine Bijl, dat 1,4 miljoen kijkers trok.

Omroep MAX, de NPO en Joop van den Ende slaan bovendien de handen ineen voor een ‘groot tv-monument’ voor Martine Bijl. Het eerbetoon, dat nog moet worden gemaakt, zal vrijdagavond om 20.40 uur op NPO 1 te zien zijn. De uitzending wordt geproduceerd door MediaLane.

Dat heeft MAX-omroepbaas Jan Slagter maandag gemeld. Het programma gaat 90 minuten duren. “We gaan aan de hand van fragmenten en aan de hand van gesprekken met haar intimi, collega’s en vrienden een prachtig monument voor Martine samenstellen”, vertelt Slagter. “We willen haar talent, haar veelzijdigheid en haar vriendschap in beeld brengen. En we willen tonen wat een groot gemis haar overlijden is voor heel veel mensen.”

Bron: NU.nl/NOS/BM
Foto: Omroep MAX

Bericht delen