PowNed doet aangifte van aanval op cameraploeg tijdens Sunneklaasfeest
woensdag 6 december 2023

PowNed doet aangifte van aanval op cameraploeg tijdens Sunneklaasfeest

Omroep PowNed gaat aangifte doen van een incident met een cameraploeg op Ameland. Bewoners van het Waddeneiland hebben dinsdagavond drie journalisten aangevallen, omdat die opnames wilden maken van het Sunneklaasfeest.

Roy van den Berghe, eindredacteur van PowNed, zegt tegen De Telegraaf dat de cameraploeg werd “besprongen door een knokploeg van twintig, dertig mensen die op de autoruit sloegen en op de motorkap gingen staan”.

Toen de auto met journalisten wegreed, werden ze door een aantal eilanders achtervolgd. “De cameraploeg scheurde met een gang van 140 kilometer per uur over de kronkelige eilandweggetjes.” Daarbij zouden de journalisten meerdere keren klem zijn gereden.

Uiteindelijk werd de auto van PowNed geramd door de eilanders, waarbij het voertuig aanzienlijke schade opliep. Daarna besloten de journalisten het eiland te verlaten. Volgens de krant moest de kustwacht zelfs uitrukken om de journalisten veilig te evacueren.

Maar doordat dit door de ruwe zee niet lukte, moesten agenten voor het hotel van de ploeg van PowNed posten. Gemeente Ameland heeft nog niet gereageerd op het incident.

Politie onderzoekt de confrontatie
De cameraploeg wilde opnames maken tijdens het Sunneklaasfeest, een alternatief Sinterklaasfeest dat op 5 december op het eiland wordt gevierd. Over het algemeen laten de vierders geen buitenstaanders toe en delen ze geen details over de invulling van het feest.

PowNed bevestigde woensdag dat de journalisten Ameland inmiddels veilig hebben verlaten. De omroep zette opnames van de gebeurtenissen op Ameland woensdag om 18.00 uur online.

De politie Noord-Nederland laat weten onderzoek te doen naar “een confrontatie tussen twee partijen op Ameland, waarbij mogelijk geweld gebruikt is”. Agenten hebben de groepen uit elkaar gehaald en zijn met de betrokkenen in gesprek gegaan. Daarna heeft de politie de journalisten “naar een andere plek op het eiland” gebracht. Er is niemand aangehouden.

Een eindredacteur van PowNed zegt tegen De Telegraaf dat de politie in eerste instantie geen aangifte wilde opnemen. Pas nadat de omroep contact had gezocht met het ministerie van Justitie en Veiligheid zouden de agenten hulp hebben geboden. Een woordvoerder van de politie wilde woensdag niet op deze uitlatingen reageren.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen