Politie pakt racisme aan en maakt kritische documentaire verplichte lesstof
zondag 25 februari 2024

Politie pakt racisme aan en maakt kritische documentaire verplichte lesstof

De politie heeft de basisopleiding aangepast in een poging discriminatie en racisme door de politie uit te bannen. Zo moeten alle agenten in opleiding nu verplicht de kritische documentaire De Blauwe Familie kijken.

In de documentaire De Blauwe Familie uit 2022 vertellen zes klokkenluiders dat agenten op de werkvloer gediscrimineerd, buitengesloten en gepest worden. Ook voelt het voor agenten niet veilig om deze problemen aan te kaarten. De documentaire bracht binnen en buiten de politie een schok teweeg.

De politietop bevestigde al eerder dat discriminatie en racisme binnen de politie een structureel probleem is en beloofde beterschap. De documentaire is gemaakt door regisseur Meral Uslu en werd uitgezonden in de serie 2Doc door KRO-NCRV.

“Er wordt inderdaad meer aandacht besteed aan diversiteit, inclusie en integriteit”, laat de Politieacademie weten namens de zeven locaties die de basispolitieopleiding voor jaarlijks zo’n 2.500 beginnende agenten verzorgen. “De Blauwe Familie is onderdeel van het curriculum.”

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen