Pointer gaat met pop-up redacties de regio in
vrijdag 26 augustus 2022

Pointer gaat met pop-up redacties de regio in

Dit najaar gaat Pointer, het journalistieke onderzoeksplatform van de KRO-NCRV, met pop-up redacties het land in om regionale onderzoeksjournalistiek aan te jagen. Inwoners kunnen langskomen op een tijdelijke redactie om hun ervaringen te delen.

Deze tips vormen de basis van de onderzoeken van Pointer. Daarbij wordt nauw samengewerkt met regionale nieuwsmedia. De resultaten van het regionale onderzoek krijgen een landelijk platform in de vorm van diverse online artikelen en een radio- en tv-uitzending.

De eerste pop-up redactie is in Twente. Pointer nodigt burgers uit zich bij hen te melden in de pop-up redactie die tijdelijk gevestigd is in een winkelpand in het centrum van Almelo. Aan de hand van deze tips duiken de onderzoeksjournalisten in een regionaal onderwerp.

“Ons verhaal begint letterlijk bij de ervaringen van burgers. Aan de hand van de tips die we krijgen van de inwoners duiken we in maatschappelijke kwesties, onthullen we misstanden en kijken we hoe het anders kan”, vertelt Pim Peterse, innovatie manager van Pointer. “We bundelen onze krachten met journalisten van de regionale krant Tubantia. Door kennis te delen kunnen we sneller tot de kern komen.”’

Meet-up
De pop-up redactie wordt afgetrapt met een meet-up in Theater Hof 88. Onder leiding van presentator Niels Heithuis wordt gediscussieerd over de komst van een asielzoekerscentrum in Albergen en afvalwaterinjecties in Twente. Hoogleraar wijsbegeerte Gabriël van den Brink verzorgt een inleidende presentatie over de kloof tussen de burger en de politiek. Daarnaast geeft Nienke Meijer, minister van Oplossingen van Spraakmakers, een korte presentatie. Ook organiseert Pointer geregeld onderzoekstafels waar inwoners samen met de journalisten onderzoek kunnen doen.

Zes regio’s
Almelo is de eerste stad waar Pointer neerstrijkt met een pop-up redactie. In december van dit jaar wordt Heerlen aangedaan en in 2023 volgen nog vier steden. Op de pop-up redacties werken verschillende KRO-NCRV programma’s samen aan het onderzoek. In Almelo zal bijvoorbeeld ook Spraakmakers een reportage maken.

Bron: KRO-NCRV/BM

Bericht delen