Pietje Bell toch op tv, leeftijdsadvies aangepast naar 9 jaar
woensdag 28 december 2022

Pietje Bell toch op tv, leeftijdsadvies aangepast naar 9 jaar

De film Pietje Bell kan toch worden uitgezonden door KRO-NCRV op Oudejaarsdag. Het leeftijdsadvies van de film is wederom aangepast en gaat nu van 12 naar 9 jaar.

De afgelopen dagen was het leeftijdsadvies van de familiefilm onderwerp van een felle discussie. Kijkwijzer stelde dat meerdere kinderen bang waren geworden na het zien van de film via een streamingdienst. Daarom werd de film opnieuw beoordeeld.

NICAM, de organisatie die de leeftijdskeuring van films en series in Nederland monitort, besloot daarop het leeftijdsadvies aan te passen van Alle leeftijden naar 12 jaar. Vervolgens ontving NICAM een groot aantal klachten van mensen die zich daar niet in konden vinden.

Pietje Bell werd twintig jaar geleden uitgebracht en trok in de bioscopen bijna een miljoen bezoekers, onder wie veel kinderen. De hoofdrollen worden vertolkt door Quinten Schram, Angela Groothuizen en Katja Herbers. Zij en de rest van de crew ontvangen nog steeds geld voor het aantal keer dat de film wordt bekeken op streamingdiensten.

‘Geen klap, maar opvoedkundig’
Eerder vertelde producent Dave Schram niet te begrijpen waarom er nieuwe leeftijdgrenzen werden vastgesteld voor de film. Hij voorspelde dat een van de klachten zou gaan over een scène waarin Pietje een tik krijgt van zijn vader.

“Maar het gaat niet om een harde klap, het is eerder opvoedkundig. Het lijkt me dus sterk dat ze daarom het leeftijdsadvies aanpassen”, zei Schram. Hij stelde dat makers, cast en crew financiële schade zouden lijden onder het besluit.

Met een leeftijdsclassificatie van 12 jaar kon de film niet overdag worden uitgezonden, nu kan dat dus alsnog. Aanstaande zaterdag, op Oudejaarsdag, wordt de film om 11.10 uur door KRO-NCRV uitgezonden op NPO Zapp. De film is geregisseerd door Maria Peters en de producent is Shooting Star Filmcompany.

Bron: NOS/BM

Bericht delen