dinsdag 16 januari 2018

Pensioenfonds PNO stapt af van vaste premie

Het mediapensioenfonds PNO stapt af van een vaste pensioenpremie voor alle deelnemers. Vanaf januari moeten bedrijven met veel oude werknemers meer afdragen dan bedrijven met veel jonge werknemers. Het verschil loopt op tot 15 procent.

PNO verwacht bedrijven met veel jonge deelnemers met een lagere premie binnen te kunnen halen.

PNO Media doet hiermee wat aan de doorsneepremie waarbij iedereen, jong en oud, dezelfde pensioenpremie betaalt. In feite betalen jongeren daarmee een deel van het pensioen van hun oudere collega’s. Een jonge werknemer betaalt evenveel premie als een oudere werknemer, terwijl het ingelegde geld van een jongere nog jaren kan renderen en dus meer oplevert.

Het kabinet wil vanaf 2020 van dat systeem af, om een betere verdeling te krijgen tussen jong en oud. Een degressief systeem zou eerlijker zijn; premies zijn daarin gelijk, maar jongeren bouwen meer pensioen op. Afschaffen ligt echter gevoelig omdat deelnemers eerder veel betaald hebben, maar daarvan niet meer kunnen profiteren. De kosten daarvan lopen op tot 100 miljard euro.

Helemaal loslaten doet PNO het systeem nu nog niet, maar in het nieuwe systeem bepaalt de gemiddelde leeftijd van het personeelsbestand van een bedrijf de premie. Dat maakt een verschil van maximaal 15 procent uit. Als het eenheidssysteem helemaal aan de kant gezet wordt, zouden de verschillen een stuk groter zijn.

PNO probeert met de lagere pensioenpremie vooral de nieuwe mediabedrijven binnen te halen. Deze (kleinere) bedrijven hebben over het algemeen een jonger werknemersbestand. PNO hoopt met de lagere pensioenpremie 5000 nieuwe deelnemers binnen te kunnen halen. Nu zijn er 15.000 actieve deelnemers actief binnen het fonds.

De nieuwe regeling bij PNO is wel nadelig voor werknemers bij de publieke omroep. Daar is de leeftijd van de werknemers gemiddeld wat hoger. De pensioenpremie voor de werkgevers bij de publieke omroep zal daarom gaan stijgen. Het wordt voor de omroepen tevens nadeliger om oudere werknemers aan te nemen.

Bron: RTL Z/PNO/Broadcast Magazine

Bericht delen