Paul Römer: “We zitten in een bad zonder stop”
woensdag 15 augustus 2018

Paul Römer: “We zitten in een bad zonder stop”

Paul Römer verwacht dat OCW-minister Slob eind deze maand antwoord geeft op Kamervragen die zijn gesteld in plaats van het aanvankelijk geplande politieke debat, waarna dat begin september alsnog zal plaatsvinden. “Wat ik terughoor, is dat onze toekomst nu echt op de agenda staat. Hopelijk komt een proces op gang dat een fundamentele discussie oplevert over hoe nu verder,” aldus de NTR-directeur in BM.

“In basis zijn we het in Hilversum allemaal eens over wat we willen behouden en hoe belangrijk publieke omroep is, alleen niet over hoe dat dan moet en het tempo waarin,” vervolgt Römer in het omroepvakblad. “Met name dat laatste: het gaat te langzaam, we zijn te ingeslapen. En ondertussen worden één voor één de heipalen onder het publieke huis weggetrokken. Ik wil het moment van instorting voor zijn. Wat mij betreft kun je dat huis beter afbreken en opnieuw opbouwen met lichtere en betere materialen, zodat het minder ondersteuning nodig heeft.”

Paul Römer gooide eind juni op de voorpagina van het AD een flinke steen in de Hilversumse omroepvijver. In zijn plan blijft er nog maar één omroep over: de NPO, een fusie van de huidige NPO en de taakomroepen NOS en NTR. Dit overkoepelende orgaan (‘dé publieke omroep’) stuurt NPO 1, 2 én 3 aan, die in elk geval voorlopig blijven bestaan. De omroepen (van BNNVARA tot Omroep MAX) gaan verder als zelfstandige productiehuizen die met programma-ideeën kunnen aankloppen bij deze ‘NPO 2.0’.

Directe aanleiding voor zijn plan is de bezuiniging op de NPO van 62 miljoen euro. “Het grote verschil met eerdere bezuinigingsoperaties is dat de minister voor het eerst een directe koppeling legt tussen de teruglopende reclame-inkomsten en het budget voor de publieke omroep. Als enige maatschappelijke organisatie moeten wij bloeden voor een financieel probleem op OCW, wat best onlogisch is. Door de publieke omroep ‘1 op 1 door te korten’ kun je op je vingers natellen dat we de komende jaren telkens weer vele miljoenen moeten inleveren, want de Ster-inkomsten zullen niet groeien. En alles wat we nu moeten bezuinigen, gaat direct ten koste van het programmaschema; dat lukt echt niet meer via efficiëntere organisatie. We zitten in een bad zonder stop en als we niets doen, zijn we op een gegeven moment simpelweg geen brede publieke omroep meer. Dat vind ik een bedreiging en daarom heb ik geprobeerd de discussie naar toekomstniveau te krijgen.”

Zoals verwacht kreeg Römer veel kritiek uit eigen Hilversumse kring, met name van Jan Slagter (Omroep MAX). Volgens de NTR-directeur maken zijn critici “drie vergissingen die ik graag wil ophelderen.” Dat doet hij in BM 376, die vrijdag verschijnt. Nog geen abonnee? Doe dat dan nu!

Bron: BM

Bericht delen