Article header image

Parlement bezorgd over benoeming VVD'ers bij NPO

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over drie benoemingen bij de NPO door VVD-staatssecretaris Sander Dekker van OCW. Alle drie de benoemden zijn VVD’ers. De partijen zijn bang dat de politieke onafhankelijkheid van de publieke omroep in gevaar komt en zeggen dat een van de benoemingen niet rechtsgeldig is.

De kwestie bracht staatssecretaris Dekker al in de problemen in de Eerste Kamer, bij de behandeling van de Mediawet. Die werd hierdoor uitgesteld tot 1 maart.

PvdA-Eerste Kamerlid Sent benadrukt dat voor haar niet meespeelt dat Dekker en Bruins allebei VVD’ers zijn. “Dat hoort naar mijn mening niet bij de Eerste Kamer. Daar mag de Tweede Kamer iets over zeggen.” Dinsdag gaan verschillende fracties in de Tweede Kamer zich hierover beraden. Dat zijn PvdA, CDA, 50Plus, SP, ChristenUnie en D66, die samen een meerderheid van 77 zetels hebben.

In korte tijd werden de drie VVD’ers met goedkeuring van Dekker benoemd. Op 1 juli 2014 werd de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van omroep NTR.

Commissaris van de koning Clemens Cornielje, lid van de integriteitscommissie van de VVD, werd in 2015 lid van de benoemingsadviescommissie van de NPO.

Eind november 2015 werd na advies van deze commissie oud-wethouder van Den Haag Bruno Bruins benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van de NPO. Bruins is ook voorzitter van de Raad van Bestuur van het UWV. Die functie zou niet gecombineerd kunnen worden met de bestuurstaak bij de NPO.

Bron: NOS/Broadcast Magazine

Bericht delen