Overvallers van EO-cameraploeg hoeven niet terug de cel in
dinsdag 3 januari 2023

Overvallers van EO-cameraploeg hoeven niet terug de cel in

Twee achttienjarige Utrechters hoeven niet meer terug de cel in voor het overvallen en beroven van een cameraploeg van de EO. De rechter legde hen dinsdag wel celstraffen op, maar die hebben ze al in voorarrest uitgezeten.

De overval werd gepleegd door de achttienjarige Alal Ben G., samen met een destijds minderjarige vriend van hem. Ben G. kreeg van de rechtbank een celstraf van 210 dagen, waarvan 81 voorwaardelijk. Hij zat al 129 dagen in voorarrest.

De minderjarige jongen kreeg 80 dagen cel, waarvan 28 dagen voorwaardelijk. Ook hij had het onvoorwaardelijke deel van zijn straf al in de cel doorgebracht. Justitie had negen en zes maanden cel geëist tegen de twee.

Ben G. reed in april op klaarlichte dag met een bus langs de cameraploeg van het programma Dit is de Kwestie, die opnames maakte bij een school. Hij besloot spontaan de overval te plegen. Samen met de andere verdachte bedreigde Ben G. de vier leden van de ploeg met een schroevendraaier. Ook gebruikten ze geweld om de camera mee te nemen.

De televisieploeg werd beroofd nadat Free Press Unlimited had bekendgemaakt dat de veiligheid van journalisten tijdens hun werk afnam. In Utrecht werden de afgelopen jaren meerdere cameraploegen belaagd en overvallen. Er was vrees dat deze overval, die bij de school in de wijk Leidsche Rijn plaatsvond, opnieuw een aanval op de persvrijheid was.

Volgens Ben G. had de beroving niks te maken met een aanval op de pers, maar was hij samen met zijn vriend uit op waardevolle spullen.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen