Oranje Boven, Down Under
woensdag 17 januari 2018

Oranje Boven, Down Under

Ooit zag men ze als nerds die met zelfgeknutselde, futuristisch ogende voertuigen de Australische woestijn doorkruisten. Tegenwoordig zijn ze hot: de TU-studenten die deelnemen aan de World Solar Challenge: 3000 kilometer dwars door de Australische Outback.

De reden van die omslag? Elektrisch rijden, rijden op zonne-energie, heeft de toekomst. Duurzaamheid is geen geitenwollen hobbyproject meer: de noodzaak van vergroening is nu wel duidelijk, en er valt nog geld mee te verdienen ook. Dertien edities zijn er tot nu toe geweest van de belangrijkste competitie ter wereld voor zonnewagens. Acht keer maar liefst kwam een Nederlandse zonne-auto als eerste over de streep. De concurrentie, waaronder de beste technische universiteiten ter wereld, achter zich latend.

Ook dit jaar doen weer teams studenten van de TU’s van Delft, Eindhoven en Twente mee. Hoe hebben ze zich voorbereid? Welke nieuwe technieken hebben ze in hun auto gestopt? Hoe bar zijn de omstandigheden in de Outback? En: geven ze de concurrentie opnieuw het nakijken? Presentator Herman van der Zandt en wetenschapsjournalist Anna Gimbrere reizen mee van Darwin naar Adelaide en geven de antwoorden in de dagelijkse programmareeks Oranje Boven, Down Under.

Het is van zaterdag 7 t/m vrijdag 14 oktober te zien in een korte versie van tien minuten op NPO 1 na het NOS Achtuurjournaal (behalve op 7 oktober: 17.50 uur). De lange versie van 25 minuten is te zien via NPO Start om 18.00 uur en op NPO 1 na het late NOS Journaal (behalve op 7 en 8 oktober: 00.50 uur).

Bron: NOS

Bericht delen