woensdag 17 januari 2018

Ophef over topsalarissen bij de BBC

De BBC zag de bui al hangen en had ze het liefst geheimgehouden, maar de politiek stond erop dat ze openbaar werden gemaakt: de salarissen van toppresentatoren bij de Britse publieke omroep. 96 medewerkers blijken meer te verdienen dan premier Theresa May, die omgerekend 170.000 euro per jaar krijgt.

De best betaalde BBC-man is Chris Evans, die eerst alleen radio deed, maar ook een jaar het autoprogramma Top Gear op tv presenteerde. In het seizoen 2016/2017 kreeg hij ongeveer 2,5 miljoen euro.

De best betaalde vrouw is Claudia Winkleman, die 570.000 euro krijgt voor het presenteren van de kijkcijferhit Strictly Come Dancing.

Onder de beter betaalde boegbeelden van de BBC zijn ook sportpresentator Gary Lineker (rond de 2 miljoen euro) en talkshowhost Graham Norton (ruim 960.000 euro). 

Dat er onder de 96 best betaalden maar 34 vrouwen zijn, leidt tot veel reacties. Claudia Winkleman is de enige vrouw in de top-10. 

BBC-topman Tony Hall voelt niets voor het verlagen van salarissen. “We zijn een wereldwijde omroep en willen sterren aan het werk hebben”. De hoge salarissen zijn volgens hem nodig om de beste presentatoren en correspondenten niet aan commerciële omroepen te verliezen.

Bron: NOS/BM

Bericht delen