Ontslag Patrick Scholtze kost Talpa één miljoen
vrijdag 22 maart 2019

Ontslag Patrick Scholtze kost Talpa één miljoen

Creatief directeur Patrick Scholtze van Talpa Media viel in ongenade bij mediatycoon John de Mol. Omdat Talpa hem te snel op straat zette, moet de producent hem nu ruim één miljoen euro betalen, zo meldt RTL Z.

Scholtze werkte sinds 2010 als creatief directeur bij Talpa Media. Daar was hij verantwoordelijk voor de creatieve productie van programma’s als Koffietijd en Utopia. Naast een topsalaris kreeg Scholtze in 2015 uitzicht op een goudgerande bonusregeling, dankzij de verkoop van Talpa Media aan het Britse ITV. Afhankelijk van de blijvende betrokkenheid van John de Mol en de bedrijfswinsten konden hooggeplaatste medewerkers daarvan flink meeprofiteren.

Voor de creatief directeur kon de overnamebonus tot 2020 oplopen tot ruim 3 miljoen euro. Omdat hij daarvan inmiddels 1,3 miljoen euro heeft geïncasseerd, had hij nog uitzicht op meer dan 2 miljoen euro. De relatie tussen De Mol en Scholtze gaat ver terug. Eind jaren tachtig werkten zij samen aan de productie van de ziekenhuisserie Medisch Centrum West. En later behoorde Scholtze tot de kleine groep mensen die met De Mol aan de wieg van Big Brother stond.

Ondanks hun lange relatie en aanvankelijk hechte banden viel Scholtze in 2017 bij De Mol in ongenade, en werd geschorst. De Mol beoordeelde zijn prestaties als ‘slappe hap’ en was ‘mateloos geïrriteerd’ over diens afwezigheid tijdens een belangrijke vergadering. Hij wilde de directeur ook geen bonussen meer uitkeren.

De creatief directeur stapte daarop naar de rechter. In januari meldde RTL Z dat rechters in drie verschillende uitspraken gehakt maakten van de pogingen van Talpa om van de medewerker af te komen. Het bedrijf moest Scholtze alvast het tweede deel van zijn bonus betalen en hem terug in dienst nemen. Na een mislukte re-integratie stapte Talpa afgelopen januari zelf naar de rechter, om het arbeidscontract wegens een verstoorde arbeidsverhouding te kunnen ontbinden.

Deels met succes, want onlangs oordeelde de rechtbank Midden-Nederland dat Talpa Scholtze op straat mag zetten omdat zijn terugkeer onmogelijk is geworden. Volgens de rechter heeft Talpa de 55-jarige creatief directeur namelijk veel te snel op non-actief gezet, en hem daarmee ‘de kans ontnomen zich te rehabiliteren’. Omdat Talpa daarmee ‘ernstig verwijtbaar’ heeft gehandeld, moet het bedrijf hem een fikse schadevergoeding betalen.

Omdat het niet zeker zou zijn dat Scholtze succesvol had kunnen re-integreren, heeft de directeur echter geen recht op de volledige bonus van ruim 2 miljoen. De rechter becijferde de schadevergoeding op 1.026.450 euro. Daarnaast moet Talpa de directeur een reguliere ontslagvergoeding van bijna 40.000 euro betalen. Talpa kan nog in beroep gaan.

Bron: RTL Z

Bericht delen