Ongehoord Nederland bereikt met racisme-item grens redactionele vrijheid
vrijdag 16 september 2022

Ongehoord Nederland bereikt met racisme-item grens redactionele vrijheid

Omroep Ongehoord Nederland (ON!) heeft donderdag een item uitgezonden met beelden waarop te zien zou zijn dat mensen van kleur witte mensen mishandelen. De omroep noemt dat ‘zwart racisme’.

Frederieke Leeflang, voorzitter van de raad van bestuur van de NPO, laat vrijdag weten dat de omroep met deze discriminerende en racistische uitlatingen ‘de grens van de redactionele vrijheid heeft bereikt’.

In het item, dat aan bod kwam tijdens Ongehoord Nieuws, worden verschillende schokkende fragmenten getoond waarin witte mensen door mensen van kleur in elkaar worden geslagen. Volgens presentatrice Raïsa Blommestijn wilde het programma hiermee “een op sociale media minder belicht aspect van racisme” tonen. Zij sprak over “blanken die door negers in elkaar worden geslagen”. Waar de internetfilmpjes vandaan komen, blijft onduidelijk.

De NPO schrijft erover: ‘NPO heeft de redactionele vrijheid hoog in het vaandel staan, maar daar zijn wel grenzen aan wat racistische of discriminerende uitlatingen betreft. Die grens is volgens de NPO in deze uitzending bereikt.’

De NPO verzoekt het Commissariaat voor de Media om zich uit te spreken over het voorval in het licht van het Mediawet-artikel 2.88 lid 5. Dit artikel luidt: ‘een publieke media-instelling neemt passende maatregelen om te voorkomen dat het aanbod van haar mediadiensten aanzet tot geweld of haat jegens een groep of lid van een groep’.

Leeflang: “Bij de NPO komen veel klachten binnen over deze uitzending, waaronder ook kopieën van klachten die bij de Ombudsman zijn ingediend. We vragen de Ombudsman om deze met voorrang te behandelen.”

Ongehoord Nederland zegt in een reactie dat er “geen enkele sprake” was van racistische of discriminerende uitlatingen. Het is volgens de omroep ook nooit de bedoeling geweest zulke uitlatingen te doen. ON! zegt verbaasd te zijn over de reactie van de NPO.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen