Omroepmedewerkers geven manifest aan minister Slob
dinsdag 4 september 2018

Omroepmedewerkers geven manifest aan minister Slob

Maandag vond op het Media Park een speciaal door de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) geïnitieerd actieoverleg plaats met programmamakers bij de NPO. Doel was te komen tot een gezamenlijke boodschap aan Kamerleden omtrent de aangekondigde bezuinigingsmaatregelen bij de publieke omroep.

Er is een manifest geschreven, waarin onder meer wordt gepleit voor een stabieler budget, door het niet langer afhankelijk te laten zijn van Ster-inkomsten. Donderdag krijgen de vaste commissie Media en minister Slob het manifest, meldt Villamedia.

Het budget zou verder moeten meegroeien met de inflatie. Het tekort van rond 62 miljoen zou in ieder geval in deze concessieperiode nog moeten worden aangevuld, zodat programmamakers en omroepen ademruimte krijgen om belangrijke digitale vernieuwing door te voeren en de publieke kerntaken in stand te houden.

De dreigende bezuinigingen en de impact daarvan op de programma’s betekent dat die kerntaken volgens de programmamakers in het geding raken. ‘We zien dat belangrijke programma-genres, waarin de publieke omroep uniek is, het slachtoffer worden van de bezuinigingen. Zorg dat er ruimte blijft om wetenschap, levensbeschouwing en geschiedenis de inhoud te kunnen geven die het verdient’, aldus het manifest.

Het manifest dat programmamakers donderdagochtend zullen aanbieden aan de vaste commissie Media in de Tweede Kamer is ondertekend door programmamakers van 86 programma’s.

Bronnen melden inmiddels donderdagochtend aan De Telegraaf dat de coalitie waarschijnlijk toch met extra geld voor de publieke omroep komt. De krant stelt dat er eenmalig 40 miljoen euro wordt overgemaakt wanneer de NPO met een goed bezuinigingsplan komt.

Bron: Villamedia/BM

Bericht delen