dinsdag 16 januari 2018

Omroepen ondertekenen code Dierenbescherming

TROS, AVRO, KRO, IKON, Boeddhistische Omroep Stichting en de Joodse Omroep hebben de code van de Dierenbescherming over een goede omgang met dieren in programma’s ondertekend. Daarmee zijn ze de eerste omroepen die laten zien serieus met dierenwelzijn om te gaan. De Dierenbescherming roept de overige omroepen het goede voorbeeld zo snel mogelijk te volgen.

De Dierenbescherming is tevreden met dit eerste resultaat, maar beseft zich ook dat er nog steeds meer omroepen zijn die de code niet hebben ondertekend dan wel. Directeur van de Dierenbescherming Frank Dales: “Vooral bij de omroepen die eerder in de fout gingen – de TROS uitgezonderd – blijft het oorverdovend stil. Terwijl we hadden verwacht dat naar aanleiding van alle ophef juist die omroepen hun leven zouden willen beteren.”

De Dierenbescherming stuurde in mei naar alle landelijke omroepen de code voor het omgaan met dieren in radio- en televisieprogramma’s. Dit naar aanleiding van meerdere incidenten waaronder het slachten van een kip in het RTL 5-programma Echte Meisjes In De Jungle. De Dierenbescherming kreeg daar tientallen boze reacties over vanuit het publiek. Ook kreeg de Dierenbescherming klachten over Mijn vader is de beste (TROS), Total Blackout (Veronica), MaDiWoDoVrijdagshow (VARA-BNN), Secret Story (NET 5) en How to stay alive (BNN).

In de code staat onder meer dat opnames van dieren in principe alleen in hun natuurlijke omgeving worden gemaakt, dat dieren niet mishandeld of gedood mogen worden, dat ze geen stress mag worden aangedaan en dat ze met respect behandeld moeten worden. Dales: “En dat gaat verder dan alleen maar lief zijn voor de dieren. Programmamakers moeten van tevoren goed bedenken met welk doel en in welke context ze een dier gaan gebruiken.”

Bron: Dierenbescherming

Bericht delen